MITÄ HANMOODO ON?

 

Korealainen kamppailulaji

Hanmoodo on korealaisiin kamppailutaitoihin perustuva, mutta Suomessa kehitetty kamppailulaji. Lajin opettamisesta ja kehittämisestä vastaavat Hanmoodon perustaja, opettaja Young Suk (8.dan), sekä Hanmoodon pääopettaja In-Seon Hwang (6.dan).

Hanmoodon korealais-suomalainen yhdistelmä tuo vauhdikkaan ja lennokkaan korealaisen tyylin hyvin suomalaisille sopivassa muodossa. Hanmoodo on vuonna 1989 perustettuna nuori laji, mutta on ehtinyt luoda hyvin erottuvan ja toimivan lajinkuvan. Hanmoodo sisältää monipuolisesti erilaisia kamppailutaitojen osa-alueita: täyskontaktiottelua, itsepuolustusta, asetekniikoita sekä murskausta.

artikkeli002
 

Harrastajan tavoitteet

Ensimmäisten harrastusvuosien aikana kuntoharjoittelun osuus on jopa puolet harjoittelusta, ja useiden vyökokeiden kiitettävä suorittaminen edellyttää teknisen osaamisen lisäksi riittävää kuntoa. Fyysisiä ominaisuuksiaan parantamalla harrastaja oppii helpommin ja nopeammin eriaisia kamppailu- ja itsepuolustustaitoja.

Lajin syvällisempi tekninen osaaminen karttuu harrastusvuosien mukana. Tekniset periaatteet, kuten kehon rytmi ja pehmeys, tekevät tekniikoista toimivia, mutta niiden omaksuminen vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä ja keskittymistä. Mustan vyön saavuttamisen jälkeen periaatteet painottuvat, riittävän fyysisen kunnon ylläpitäminen on silloin jo itsestäänselvyys.

artikkeli010
 

Hanmoodon filosofia

Hanmoodon filosofiaan kuuluu ystävällisyys ja kunnioitus, joustavuus ja myönteinen elämänasenne, itsensä voittaminen ja jatkuva kehittyminen, sekä Moodo-henki.

Ystävällisyys ja kunnioitus edesauttavat keskittymistä harjoittelussa, ja ystävällisyys myös yhdistää. Eri seurojen opetuksen välillä on vain pieniä eroja, eikä Hanmoodossa ole tyylisyyntia. Monipuolinen laji kuitenkin antaa seuroille ja harrastajille mahdollisuuden painottaa harjoittelussaan lajin eri osa-alueita.

Joustavuus ja myönteinen elämänasenne auttavat niinikään keskittymään olennaiseen. Hanmoodon teknisiin periaatteisiin kuuluu pehmeys. Kun mieli oppii joustamaan, myös keho joustaa helpommin, mikä on yksi avaintekijä toimivassa itsepuolustuksessa. Myönteinen asenne antaa energiaa ja tehostaa oppimista.

Itsensä voittamisen merkityksen tunnistaa heti kun saavuttaa jotain, mitä ei aiemmin osannut edes kuvitella mahdolliseksi. Hanmoodon historiassa tällaisia saavutuksia ovat kokeneet mm. 4 tunnin hevosseisonta -testiin osallistuneet ja 3000 kyykkyä suorittaneet. Moodo-henki ja -periaatteet ovat syvällisempää filosofiaa, mikä voi avautua harrastajalle vasta vuosien tai vuosikymmenten myötä.

artikkeli006artikkeli014