HANMOODON HISTORIA

 

Hanmoodon alku

Hanmoodo sai alkunsa, kun etelä-korealainen Young Suk muutti Suomeen 80-luvun puolivälissä. Young Suk huomasi eroavuuksia suomalaisten harjoittelussa verrattuna korealaisiin. Koreassa harrastaja keskittyy yhteen lajiin, kun taas monet suomalaiset "harrastelivat" useampia lajeja rinnakkain oppiakseen monipuolista kamppailutaitoa.

Lajin perusajatus oli syntynyt. Hanmoodo, “korealainen kamppailutaito”, yhdistää perinteiset korealaiset kamppailutaidot yhdeksi lajiksi, jossa kaikkia osa-alueita yhdistää yksi punainen lanka, yhdet periaatteet. Ensimmäinen Hanmoodo-seura perustettiin Kauhavalla vuonna 1989.

artikkeli002
 

Leviämisen vuodet

Hanmoodo-toiminta levisi ripeästi 90-luvun alussa Länsi- ja Keski-Suomesta kohti pohjoista. Samalla lajin oma tyyli eriytyi alkuaikojen mm. Taekwondoa muistuttaneista harjoitteista, ja Hanmoodon nykyisinkin tutut leiri- ja harjoitussysteemit kehittyivät. Lappiin leviämisen jälkeen vuorossa oli Itä-Suomi vuosituhannen loppupuolella, mistä leviäminen jatkui kohti etelää.

Laajimmillaan laji oli 2000-luvun ensimmäisten vuosien aikana, kun seuroja oli lähes sadalla paikkakunnalla ja harrastajia arviolta 3000. Hanmoodon vauhdikkuus ja täyskontaktiottelu vetosi etenkin 15-20 vuotiaisiin poikiin ja miehiin.

artikkeli010
 

Hanmoodoa Pohjoismaissa

Vuonna 2003 Hanmoodo aloitti ensimmäistä kertaa toimintansa ulkomailla, kun seuroja perustettiin suomalaisharrastajien vetäminä Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Skandinavian Hanmoodo-toiminnan pääopettajana toimi Young Sukin veljenpoika In-Seon Hwang, joka myös toimi Etelä-Suomen alueen pääopettajana.

artikkeli006
 

Toiminta vakiintuu

Hanmoodo-harjoittelu on perinteisesti ollut todella monipuolista ottelu-, itsepuolustus-, putoamis-, asetekniikka- ja murskausharjoituksineen, mutta 2000-luvun alulla ottelu alkoi saada eniten huomiota ja muut osa-alueet alkoivat menettää suosiotaan.

Hanmoodon toiminta alkoi pikkuhiljaa hiipua vuoden 2005 jälkeen. Nykyään Hanmoodo on tasaantunut Suomessa noin 30 seuraan, joiden vetäjinä on yleensä paikkakunnalle vakiintuneita mustan vyön harrastajia. Hiljaiseloa lajin sisällä ei kuitenkaan eletä, päinvastoin.

artikkeli004
 

Tulevaisuuden näkymät

Vuodesta 2012 alkaen In-Seon Hwang on toiminut Hanmoodon toiminnallisena johtajana ja pääopettajana. Perustaja Young Suk keskittyy lajin periaatteiden ja syvällisempien oppien opettamiseen mustavöisille harrastajille.

Vuonna 2011 Hanmoodo-harrastajat innovoivat yhdessä In-Seon Hwangin kanssa Hanmoodon monipuolisuutta tukevan uuden kilpailumuodon, Pentathlon-moniottelun. Moniottelu on lyönyt itsensä voimalla läpi, ja siitä on muodostunut Hanmoodon virallinen tie tulevaisuuteen. Hanmoodo on palannut monipuolisuuden ja vauhdin polulle.

artikkeli012